Kaduilla

Yllättävän pitkä aika kului jälleen siitä kun kameran viimeksi repusta kaivoin. Itselle on liian helppoa antautua tunteeseen, että lumen ja pimeän keskellä ei ole mitään kuvattavaa. Tuntuu kuin kaikki näyttäisi vain valkealla massalla ilman, että osaa kunnolla nähdä mitään kuvaamisen arvoista. Likaisia lumikasoja, valkeaa erämaata ilman yksityiskohtia tai aina vääränlaista keliä. Tekosyitä on monenlaisia.

Olikin siis mielenkiintoista pitkästä aikaa liikkua kameran kanssa ja yrittää hidastaa ja pysähtyä katsomaan asioita linssin läpi. Välillä on helppoa nähdä vain liikettä, päämääräistä kulkemista, sekä hallittua liikenteen kaaosta. Kamera pysäyttää tämän kaiken ja onkin siksi välillä hankala työväline käyttää. Perspektiivi ja kohtaaminen liikkuvan kohteen kanssa ovatkin tavallaan lopullisia. Kuvassa matka ei jatku, päämäärää ei usein saavuteta eikä tarina välttämättä saavu päätökseensä. Valokuvaus luo hetkiä, jotka kertovat välillä eri tarinan kuin tilanne mistä ne on otettu.

Valon lisääntyessä ja päivän pidentyessä on sisällä herännyt utelias kuvaaja jälleen. Ihmiset liikkuvat kaupungilla enenevässä määrin, eivätkä välttämättä juokse kaupan ovelta toiselle kylmää pakoon.

Katuvalokuvaus

Syksyllä ja alkutalvella tuli kameraan kiinnitettyä syksyn hankinta Foto-Formalta Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS ja kuvattua muuttopuuhissa olevia joutsenia sekä kauriita. Talven aikana youtube-kaninkolosta alkoi mielenkiinnoksi jälleen herätä katujen ja arkisen elämän valokuvaaminen. Katuvalokuvaus on ollut vuosia mielenkiinnon kohde, niin kirjojen, dokumenttien kuin myös artikkeleiden kautta. Dokumentaarinen kuvaus on muutenkin mielenkiintoinen formaatti, sillä katukuva 1970-luvulta näyttää hyvin erilaiselta kuin tuore valokuva.

Olen aiemmin kuvannut kaduilla, toki hyvin ujosti, mutta päätin nyt kokeilla uudestaan ja jopa investoida uuden linssin asiaan. Olen pääsääntöisesti pitänyt kamerassa kiinni Samyang 24-70mm lasia, mutta linssi ei ole loppuen lopuksi kovin käytännöllinen pelkästään jo painonsa takia.

Selasin normaaliin tapaan kameraliikkeiden sivuja heräteostosten merkeissä kun huomasin Kameraliike.fi myyvän Tamron 35mm f/2.8 melkein puoleen hintaan 149€. Lasi ei toki laadultaan vastaa Sonyn omaa linjastoa tai Sigman vastaavaa, mutta hinnasta johtuen on vaikea päästä parempaan hinta/laatu-suhteeseen. Itselle vielä suurena plussana on objetiivin todella kevyt olemus.

Täytyy myöntää, että vaikka valokuvauksesta helposti tulee välineurheilua, nyt hankinta osui todella hyvin nappiin. Kamera ei paina kädessä, joten on sen kanssa liikkuminen myös mukavampaa ja helpompaa. Valokuvausta harrastuksenaan harrastavan ihmisen tämän vuoden tarkoituksena ei ole sen suurempia suunnitelmia. On vain mukava kuvata ja tallentaa ympäristöään ja välillä jopa jakaa kuvia. Vaikkakin suurin osa kuvista jää loputtomien kovalevyjen joukkoon, välillä saattaa muutama jopa päivänvalon nähdä.

Teemana itsellä on toistunut liike tai matkalla oleminen, mutta olen päättänyt tietoisesti yrittää laajentaa näkökenttää ja kuluttaa enemmän aikaa kameran kanssa.

-Mikko


Seuraava
Seuraava

Rally Finland 2023