Rally Finland 2023

Kallen ja Esapekan rajujen kaatojen jälkeen, nousi tämän vuoden Rally Finlandin sateiseksi tähdeksi Jari-Matti Latvalan rykäisy rally1 auton ratissa. Jyväskylän kolminkertaisen voittajan, Toyotan nykyisen tallipäällikön paluu MM-sarjan korkeimmalle tasolle, sai muutkin kuin parivaljakon Latvala Hänninen naamat leveään hymyyn.

WRC TV:n pätkien jälkeisissä haastatteluissa Latvalan autokunta oli yhtä hymyä ja rallikansa sai viihdettä koko rahan edestä. Latvala lopulta hävisi suunnilleen 0,6-0,7 sekuntia kilometrillä, mikä on vähemmän kuin moni odotti. Rallin MM-sarja on karu maailma muutaman vuoden tauon jälkeen, mutta Jari-Matti vastasi haasteeseen loistavasti.

Itse lähin rehellisesti hakemaan yhtä erityistä valokuvaa, nimenomaan Latvala-Hänninen parivaljakosta. Vaikka en valokuvaaja ole ja tarjolla huomattavasti parempia muiden ottamia kuvia, onnistui oma kuva riittävän hyvin. Sinänsä kuvan ottamiselle ei ole suurempaa syytä kuin napata kiva muisto tämän vuoden rallista.

Kuvan näet alta.

Suninen ja Pajari

Suomalaisten lippua korkealla pitivät neljännen sijan ajanut Teemu Suninen sekä WRC2 voiton napannut Sami Pajari. Onkin todella mielenkiintoista seurata kummankin uran kehitystä tästä eteenpäin, sillä Suninen esiintyi vasta toista kertaa Hyundai Rally1 autonratissa, ja suorittaminen tuntuu jo nyt luontevalta. Seuraavassa näytönpaikassa vauhtia löytyy varmasti lisää kokemuksen karttuessa. Takamotolle muutaman sekunnin häviäminen varmasti jätti Teemulle hieman karvaan maun, mutta katsojana taistelua oli äärettämän hienoa seurata.

Sami Pajari ja Kartturi Enni Mälkönen nappasivat vakuuttavalla ajolla sarjan kärkipaikan ja nousivat kertaheitolla mukaan MM-taisteluun oikein ryminällä. Kauden aiemmat hyvät suoritukset nostivat osakkeita huomattavasti.

Sami Pajari & Enni Mälkönen

Toyota Gazoo Racing Rally2 concept

Itselle yksi suurimmista mielenkiinnon kohteista huoltoparkissa oli Toyotan rally2 auton näytillä olo. WRC2:n laajuus osanottajien ja autojen osalta, tekee sarjasta jopa tietyllä tavalla mielenkiintoisemman kuin wrc-sarja itsessään. Hyundai ja M-Sport ovat sarjassa jo mukana, ja ensi vuoden (2024) aikana näillä näkymin olisi Toyotan auto tarkoitus nähdä ensimmäisten asiakkaiden hallussa.

toyota rally2 concept

Toyota itse ei tule WRC2 tiimiä perustamaan vaan tarkoituskena on tarjota autoja asiakas käyttöön, kuten esimerkiksi Skoda on tehnyt rally2 toimintaa pyörittävän Toksportin kanssa.

Toyotan markkinoille tulo tulee entisestään lisäämään kilpailua, sekä tarjoamaan useammille mahdollisuuden, toki rahaa vastaan, päästä ajamaan kilpailukykyistä rally2 autoa, joko rallin MM-sarjassa tai vaikka SM-sarjassa.

Kelit ja fiilis

On myönnettävä, että perjantaiset Kallen ja Esupin ulosajot, hieman latistivat kisaa kärkitaistelun osalta omasta näkökulmasta, mutta kokonaisuutena fiilis oli hyvä. Paviljonki oli pakattu huoltojen aikana kelistä riippumatta ja pätkillä oli ihmisiä liikkeellä paljon.

Muutama sadekuuro tuli niskaan, joista kovin Halttula 1 aikaan, mutta muuten kelit tuntuivat suosivan. Rankin kohdalle sattunut sade tuli onneksi siirtymällä ja ei tarvinnut itse kastua.

Sunnuntain Powerstage sekä palkintojen jako himoksella olivat miellyttävä kokemus, vaikka pois lähtiessä 100m matkaan kuluikin noin tunti aikaa, mutta tämä oli etukäteen tiedossa.

Paras asia ralli sirkuksen pois lähtemisessä on toki se, että tulevat jo vuoden päästä uudestaan. Aika kuluu äkkiä ja uusi katselupaikkoja voi alkaa miettimään ensivuodelle. Tänä vuonna ei tullut lähdettyä tarpomaan tai etsimällä etsimään hyppyjä tai tiukkoja jarrutuspaikkoja. Oman aikataulutuksen vuoksi tuli pysyttyä tänä vuonna ihan perinteisillä katselupaikoilla, mutta jospa ensi vuonna kameran kanssa liikkeelle ihan ajatuksen kanssa. Nyt oli pitkän tauon jälkeen vain tarkoitus nauttia rallista.

Gallerian muutamalla kuvalla tämän vuoden rallista näet oheisesta linkistä.

-Mikko

Edellinen
Edellinen

Kaduilla

Seuraava
Seuraava

Threads