Threads

Viimepäivinä klikki-otsikot ovat huutaneen vastakkain asettelua Elon Musk vs Mark Zuckerberg tai Twitter vs Threads. Miljardöörit ovat puhuttaneet niin taisteluhäkkiin kiipeämisen osalta, kuin kilpailevien sosiaalisen median alustojen takia.

kuvankaappaukset Twitter sovelluksen sekä Threads sovelluksen etusivuista iOS alustalla. Esimerkki kuva sovellusten ulkonäöstä.

Twitter ja Threads sovelluksien etusivut

Zuckerbergin julkistettua Instagramin rinnakkaiskumppaniksi suunnatun Threads keskustelusovelluksen, on lievästi sanottuna Elon Muskin tunteet olleet hieman pinnassa. Mies ehdotti omalla alustallaan peniksen pituuksien mittaamista. Asiaan on hyvä suhtautua huumorilla sillä Muskin kommentit ja Twiitit ovat pitkälti naurua herättäviä, mutta myös takaraivossa saattaa painaa käytetyt +40 miljardia dollaria, joilla toistaiseksi saatu aikaan vain Twitteriin uudenlainen sinistämerkkiä kantava trolli-armeija.

EU:ssa käyttäminen

Eurooppalaisille käyttäjille, Threads sovelluksen käyttö on tällä hetkellä periaatteessa estetty. Syynä ei ole kustannukset tai halu hallita kasvua, vaan vastassa on hankala EU-lainsäädäntö. EU alueella vastaan tökkii EU’s Digital Markets Act (DMA), joka yksinkertaistettuna estää Metaa yhdistämästä Instagramin käyttäjätietoja Threads alustan kanssa. Lainsäädäntö estää siirtämästä käyttäjätietoja kuten nimeä sekä paikannustietoja uusiin palveluihin kohdentaakseen mainontaa. Metan toimintamalli pitkältä perustuu juurikin dataan jota ihmiset tuottavat Instagramin, Facebookin tai Whatsappin kautta, joten ymmärrettävästi halu kantaa kustannuksia Threads sovelluksesta euroopassa on pieni.


Tästä voit lukea yhteenvedon EU:n digimarkkinasäädös ja digipalvelusäädöksestä.

Säädöksen puolesta ja vastaan on pidetty tässäkin tapauksessa paljon puheenvuoroja, mutta esimerkiksi Threads sovelluksesta tapauksessa lainsäädäntö rajoittaa eurooppalaisten kuluttajien mahdollisuuksia käyttää uutta sosiaalisen median alustaa, vedoten heidän tietosuojaansa ja yritysten velvollisuuksiin.

Itse asensin sovelluksen iOS:lle kirjautumalla vaihtoehtoiselle Appleid:lle jonka kotipaikkana taitaa olla Harvardin yliopisto, joten pääsen käsiksi yhdysvaltojen appstoreen.

Threads sovelluksena

Asentamisen haasteellisuuden jälkeen oli sovelluksen käyttöönotto todella yksinkertaista. Antamalla sovelluksen pyytämät luvat, siirtyivät instagramissa ja Threadsissa olevat käyttäjät automaattisesti seuratuiksi ja käyttäjätietosi sovelluksesta toiseen.

Vuosien varrella olen käyttänyt Twitteriä välillä aktiivisemmin ja välillä passiivisemmin. Threads sovelluksen ulkoasu itselle muistuttaa jollain tavoin muutaman vuoden takaista Twitteria ilman turhia valikoita.

Itse pidän puhelinta aina dark-moodissa joten sovellus myös kääntää itsensä tummaksi, kuten suurin osa muistakin sovelluksista.

Twitter on omissa silmissä muuttunut kasvottomaksi troll-massaksi joka palvovaa kaikkea Muskin sanomaa, joten Threads on toistaiseksi mielenkiintoinen poikkeus. Muutaman päivän selaamisen perusteella, en ole vielä nähnyt yhtään negatiivista, rasistista tai trollimaista kommenttia. Threads onnistui hyppäämään alle viikossa yli 100 miljoonaan aktiiviseen käyttäjään, joten myös trollit saapuvat paikalle. Tuleekin olemaan mielenkiintoista nähdä miten Metan algoritmit onnistuvat ikävää sisältöä estämään.

Puutteet

Myönnettävä, että en ole vaivautunut tutkimaan onko Threadsista julkistettu alustavaa kehityspolkua esimerkiksi uusien ominaisuuksien osalta, mutta hieman ihmeelliseksi valikot tekee puutteet valikoida luettavia keskusteluita. Esimerkiksi ominaisuus nähdä vain seurattavien päivitykset, tekee tiettyjen keskusteluiden seuraamisen hankalaksi. Näyttää myöskin, että hashtagit eivät ole käytössä, joten esimerkiksi tapahtumien aikaa tiettyjen aihealueiden seuraaminen on tällä hetkellä käytännössä mahdotonta.

Isoin puute voi tällä hetkellä olla EU-käyttäjien vähyys. Vaikka palvelussa on +100 miljoonaa käyttäjää, on esimerkiksi omalle kohdalle osunut vain muutama randomisti vastaan tullut suomalainen. Tämä tietysti johtuu asentamisen vaikeudesta, mutta rajoittaa käyttöä ainakin savoksi.

Tulevaisuus

On mielenkiintoista nähdä mitä alustalle tulee tapahtumaan. Google todisti Google+ kanssa, että edes jättiläiset eivät onnistu jos käyttäjiä ei saada houkuteltua mukaan. Mikäli Meta onnistuu saamaan instagram käyttäjät aktiiviseksi, on vaikea nähdä miksi alusta ei onnistuisi. Twitterissä parhaimmillaan oli kattavia keskusteluita melkein aiheesta kuin aiheesta, ja siellä oli helppo löytää uusia tuttavuuksia sekä keskustelukumppaneita, joten toivotaan että Threads onnistuu samassa. Sidonnaisuus instgramiin antaa myös hyvän pohjan esimerkiksi valokuvien ja videoiden julkaisuille, joten käyttömahdollisuudet kasvavat entisestään.

Toki aina on mahdollista, että alusta päätyy samaan seuraan muiden autiomaiden kanssa…

-Mikko

Edellinen
Edellinen

Rally Finland 2023

Seuraava
Seuraava

Tuhat sanaa tai kuvaa?